New Yorks Eats

For en madglad type som mig er New York et slaraffenland af lækre madboder, hemmelige caféer i små sidegaderne og uforglemmelige restaurantoplevelser. Ved sidste besøg åd vi os igennem utallige forskellige retter fra de pre-bookede restauranter til tilfældighedernes lyksaligheder. De bedste er herunder – hver og en vil jeg til hver en tid anbefale, at man slog et smut forbi, når man alliegvel er i madtossernes paradis.

//Katz’s Deli 205 E Houston St.Legendarisk delikatesse forretning med de verdensberømte pastrami-sandwiches. Det var også stedet, hvor Harry mødte Sally og Meg Ryan fik sin berygtede falske orgasme. Lokalet er ikke særlig fancy eller kønt. Det kan vel godt beskrives som både kitch og en smule slidt, men den har trods alt også ligget lige her siden 1917. Her sidder man så i en lille tidslomme. Man kommer ind og får stukket en blå billet, der minder mest om en gammeldags biografbillet, i hånden. Mister du den, så bliver det værst for dig selv. Så går du til skranken og bestiller. De skriver på billetten, hvad du bestiller. Det er fint på den oldschool måde. Katz’ fremstiller en lille omgang á 4,5 ton pastrami om ugen(!) De laver den på den gamle måde, langtidsstegning. Man kan godt forstå hvorfor. Smagen er himmelsk. Du skal til gengæld kigge langt efter det grønne indslag, som i dette tilfælde nok mest består af sure agurker. Når du har nydt din mad, tager du biografbilletten op til pengedamen i den lille boks og betaler.

//Pastis  (Midlertidigt lukket!) Meatpacking District, 9th Avenue
Pastis er en hyggelig fransk bistro. Alt er lettere frankofilt lige fra indretning til menukort. Atmosfæren er lun og maden er god. Bistroen er nok særlig besøgt af folk, der gerne vil være noget inden for modebranchen, og det er heller ikke usædvanligt at kendisser indtager et måltid. Indenfor er der en hektisk stemning, rummet er ret stort og folk sidder tæt. Pastis er nok mest kendt for deres store udvalg af morgenmad med æg i alle afskygninger. Men stedet er også et perfekt valg til frokost. Er man heldig at få plads udenfor på terrassen, så kan man sidde og kigge på de mange forskellige hippe mennesker, der hele tiden bevæger sig forbi på den anden side af stakittet i det hippe Meatpacking District. Her kan man sidde længe. People watching.  Senere på aftenen forvandler bistroen sig til bar. Det hele lyder måske lidt for ungt og smart i en fart, men om dagen og om aftenen, er det bare et rart sted at få noget lækkert mad og spise. Klart anbefalelsesværdigt, når man alligevel er på vej til eller fra The Highline. 

//Freemans Restaurant 191 Chrystie St. (For enden af Freeman Alley – sidevej til Rivington – mellem Bowery og Chrystie) Man bør næsten tage på Freemans bare for at nyde stemningen i Freeman Alley. Her i en lille gyde, med grønt op af de grafittimalede murer og lyskæder hængende i den gamle brandstige oplever man et helt særlig New Yorker-moment. På autentiske restaurant serveres der “helt nede på jorden”, simpel og rustik mad. Brunchen er helt fænomenal. Husk at bestille bord(!)

//Juliette Williamsburg, 135 N 5th St. 
Endnu en fransk darling. De amerikanere er tossede med det franske køkken. Denne gang skal man transportere sig til det hippe Williamsburg, nabo til Brooklyn. Og her skal man lige meget hvad unde sig en tur over. Er man her, så er Juliette et skønt valg til morgenmad både hvad angår maden, men også atmosfæren og den charmerende indretning og den grønne gård. Deres Eggs Benedict er to die for, men har også hørt rygter om at deres burger tiltrækker folk langvejs fra. Kom gerne tidligt. Der er somme tider kø til et bord i weekenden.

//Whole Foods Findes over hele New York, vi besøgte den ved Greenwich St.Nu er Whole Foods jo ikke en restaurant, men et fancy, overklasses supermarked. Supermarkederne er spredt udover New York. Priserne er i den høje ende, men til gengæld har de en “take-away/ready-made”-afdeling, der får mit lille madhjerte til at slå ekstra hurtigt. Her er alt hvad hjertet kan begærer at friske salater, lækre frugtblandinger eller friskpressede juices. Lægger man oveni at resten af butikken minder mest om en overforvokset Irma eller Magasin Food, så er jeg solgt. Her blandede vi smagfulde salater, købte frisklavet guacamole & chips og fine økologiske ginger beers inden vi begav os mod Hudsom River for at fejre 4th of July the American way. Senere den uge vendte vi tilbage for at købe proviant til en lille picnic i den nærliggende park. En dyr fornøjelse, men også overraskende lækkert.

//Grand Central Terminal – Oyster Bar Grand Central Terminal, 89 E 42nd St.  Man kan næsten ikke komme uden om Grand Central Terminal, hvis man er et madøre i New York. Hele kælderen er et stort Food Court med mad i alle afskygninger og alle prisklasser. Er man en seafood-type er den hypede Oyster Bar helt klart et besøg værd. Selv hvis man, som jeg, er en smule loren ved østers, så er dette stedet at forsøge sig. I USA serveres østers ofte med forskellige saucer, hvilket ( i min optik) gør den lille klump meget mere appetitlig. Er man stadig ikke overbevist, så kan man altid få en burger – det er vel USA. Stedet er uhøjtideligt, østersen er lokale og friske og priserne enormt rimelige sammenlignet med danske. Og så er det bare noget særligt at sidde under hvælvingene med et glas champagne og se de erfarne mænd åbne og servere det ene fad øster efter det andet.

//Caracas Arepa Bar Williamsburg, 291 Grand St. (der findes også en mindre i East Village) Latinamerikansk lækkermås, der ikke bare skaber fænomenal mad, der spises med fingrene, men også laver skønne drinks til lange nætter. De laver primært den sydamerikanske ret arepa, et slags madbrød, der fyldes på samme måde som et pitabrød. Jeg har ladet mig fortælle at en arepa er i det sydamerikanske køkken, hvad tortillaen er i det mexikanske køkken. Der er 12 forskellige arepas med fyld på menuen at vælge imellem og en hær af sidedishes. Man vælger to eller mere, hvis man er mere end bare lækkersulten, de er en smule små. Når man alligevel er der, bør man hapse en god drink og bestille deres fried green platains (madbanaer), de slår any day de mere kulhydratfesten også kendt som tortillachips og smager fremragende med deres hjemmelavede guacamole. Haps.

//Grand Central Terminal – Michael Jordans Steak House Grand Central Terminal, 89 E 42nd St.
Når man tænker den pensionerede basket ball stjerne Michael Jordan, så tænker man ikke ligefrem gourmetrestaurant. Ikke desto mindre, så har manden en af slagsen placeret i det ene hjørne af Grand Central Terminal. Her sidder man med overblik over det travle liv på banegården og med en smuk udsigt til det berømte loft med den himmelblå hvælving. Her serveres der alt godt fra havet, god vin, perfekte fritter og ikke mindst store bøffer. Serveringen er professionel, maden er fremragende og stemningen er helt særlig præget af det travle liv, der passerer forbi. Vi valgte det helt store skaldyrsfad – et små-ekstravagant valgt. Det var dog helt perfekt at kunne smage lidt af hvert og der var rigeligt. Skaldyrene blev efterfulgt af gigantiske bøffer, fritter og god rødvin og vi spise til vi revnede – vi måtte droppe desserten til fordel for en drink istedet. Stedet skal helt sikkert vælges for den specielle placering. Maden er ikke at kimse af, men det er et meget traditionelt menukort uden overraskelse og derfor også noget, der tilbydes mange steder. Det er dog i sig selv en oplevelse at sidde og spise midt på New Yorks fortravlede banegård, så hvis man kun har tid til et glas vin, er stedet stadig et besøg værd.

//Saju Bistro  Hotel Mela, 120 W 44th StSaju Bistro fik vi anbefalet af venner, der har boet i New York, hvilket må sige at være den bedste slags anbefaling. Det går op for mig, at franske madoplevelser tydeligvis er overrepræsenteret. Dog skal denne lille perle lige have en anbefaling med på vejen på trods af, eller måske ligefrem på grund af, sit franske køkken. Stedet er småt efter amerikanske standarter, stemningen er varm, indretningen charmerende og maden er lige i skabet. Vi smækkede os i moules frites og andre franske delikatesser assisteret af rigeligt med vin. Selvom stedet ligger tæt på Times Square, så virker mylderet og de skarpe neonlys meget langt væk. Perfekt til en hyggelig middag med venner.

//Shake Shack  Blandt andet på 691 8th Avenue og i Madison Square ParkMan kan ikke tage til USA uden at prøve som minimum et halvt dusin burgere, og man kan ikke tage til New York uden at prøve Shake Shack. Stedet startede ud som en lille burgerjoint i Madison Square Park, men har nok vokset sig til en hel kæde, der ligger spredt ud over hele New York (har til og med spist en Shake Shack-burger i Istanbul). Burgerne er som burgere er bedst, amerikanske på den helt enkle facon med en saftig bøf og en lun brioche-bolle. Ikke meget lir. Der er salat, tomat og et tilvalg af ost, og det er det. Til det kan du få fritter, der minder om dem fra McDonalds, og en sodavand – vi lod os friste af deres cheese fries, det var dog lidt for meget af det gode og fritterne blev hurtigt bløde. Det er dog burgeren, der er den ukronede konge til fastfoodpriser, der er til at forstå. Stedet er så populært, at vi flere gange observerede lange køer ned ad gaden. Det var først da vi på vestkysten mødte fastfoodkæden In’and’Out, at vi igen så meter lange køer af burger-hungrende amerikanere, men det er en helt anden historie, da den kæde slet ikke findes i New York. Shake Schack er i min optik et must-try sted, hvis man er til burgere. Her kunne Danmark godt lære lidt, så man kan slippe for tørre, dejtunge sandwichboller, tørre bøffer og hundrede ingredienser, der vælter ud af burgere ved forsøg på indtagelse.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s