Hverdagseventyr

Processed with Moldiv

Nogle elsker hverdagen som den er. Nyder ensformigheden, rutinerne og de små glæder. Folkehelten Dan Turéll har endda skrevet en hyldest til hverdagslivet, hvor han understreger de små ting i hverdagen, der betyder noget.

“Jeg holder af hverdagen
Mest af alt holder jeg af hverdagen
Den langsomme opvågnen til den kendte udsigt
der alligevel ikke er helt så kendt
Familiens på en gang fortrolige og efter søvnens fjernhed fremmede ansigter

Morgenkyssene
Postens smæld i entréen
Kaffelugten
Den rituelle vandring til købmanden om hjørnet efter mælk, cigaretter, aviser –
Jeg holder af hverdagen
Selv gennem alle dens irritationer
Bussen der skramler udenfor på gaden
Telefonen der uafladelig forstyrrer det smukkeste, blankeste stillestående ingenting i mit akvarium
Fuglene der pipper fra deres bur
Den gamle nabo der ser forbi
Ungen der skal hentes i børnehaven netop som man er kommet i gang
Den konstante indkøbsliste i jakkelommen
med sine faste krav om kød, kartofler, kaffe og kiks
Den lille hurtige på den lokale
når vil alle sammen mødes med indkøbsposer og tørrer sved af panderne –
Jeg holder af hverdagen
Dagsordenen
Også den biologiske
De uundgåelige procedurer i badet og på toilettet
Den obligatoriske barbermaskine
De breve der skal skrives
Huslejeopkrævningen
Afstemningen af checkheftet
Opvasken
Erkendelsen af at være udgået for bleer eller tape –
Jeg holder af hverdagen
Ikke i modsætning til fest og farver, tjald og balfaldera
Det skal til
med alle sine efterladte slagger
Så meget usagt og tilnærmelsesvist
vævende og hængende i luften bagefter
Som en art psykiske tømmermænd
Kun hverdagens morgenkaffe kan kurere –
Fint nok med fester! Al plads for euforien!
Lad de tusinde perler boble!
Men hvilken lykke så bagefter at lægge sig
i hvilens og hverdagens seng
til den kendte og alligevel ikke så kendte samme udsigt

Jeg holder af hverdagen
Jeg er vild med den
Hold da helt ferie hvor jeg holder af hverdagen
Jeg holder stinkende meget af hverdagen”

Vi kan ikke undslippe hverdagen i en eller anden form. Ligemeget hvilket liv man lever vil en del af det uundgåeligt være hverdagspræget. Det er derfor også vigtigt at kunne holde af hverdagen. At kunne nyde de dele af livet, der tilbyder os sammenhæng og stabilitet. I min optik kan hverdagen dog sommetider føles lidt for ensformig. På den ene side giver hverdagen tryghed, på den anden side har jeg svært ved at finde ro i dage, uger, måneder, der mere eller mindre minder om hinanden. Dette har selvfølgelig også meget at gøre med at jeg har et job, der grundlæggende er præget af ensformighed og rutiner som arbejdsredskaber grundet særligt sårbare børn. Der er vist heller ingen grund til at udfordre, at de fleste nogle gange godt kan savne en smule jazz på en mandag morgen. Det er dog de færreste af os, der har mulighed for at pakke vores sager, når hverdagen hænger os langt ud af halsen.

Når man ikke kan pakke sydfrugterne og tage på eventyr en onsdag eftermiddag i ulvetimen, så må eventyret istedet komme til os. Som en del af hverdagen. Her taler jeg ikke om at droppe at møde på arbejdet hveranden torsdag, men måske at forandre lidt i rutinerne, så de små ting i hverdagen netop ikke bliver rutineprægede.

Find en anden rute til og fra arbejde. Måske er transporten til arbejde ikke den man skal starte med. Med søvn i øjnene og en tidsdeadline i den anden ene, kan den gængse rute muligvis være den bedste. På vej hjem fra arbejde, har man forhåbentlig en helt anden frihed. Tag cyklen en anden vej hjem, find måske den smukkeste eller den mest interessante. Giv dig selv tid til at nyde turen. Eller tag det offentlige, men stå af et par stop/stationer før eller efter du normalt ville og gå turen hjem istedet. Kig op fra telefonen, når du bevæger dig fra A – B. Læg mærke til verden omkring dig. Træk vejret dybt.

Brug din frokostpause anderledes. I andre kulturer har jeg en fornemmelse af, at de er langt bedre til at udnytte deres frokostpauser. I Londons financial distrect findes der for eksempel små restauranter og frokost-hangouts, der kun har åbent i lunch hour, for englænderne de går ud og spiser frokost. Istedet for at blive i kantinen eller på lærerværelset. Så tag en god kollega under armen. Spis frokost ude.Tag madpakken med i den lokale park eller måske bare med i hånden, mens i går en tur.

Gør aftensmaden til en rejse i sig selv. Byt frikadellerne eller spaghetti bolognese ud med vietnamesisk nudelsuppe eller curry fra Shri Lanka. Internettet er fyldt med anderledes, spændende opskrifter, der kan henfører os til fjerne egne af verden. At man leger med aftensmaden behøver ikke gøre det mere besværligt. Det behøver ikke være hver dag. Find evt. 3 dage, hvor maden skal have et ekstra fokus. Brug søndagen på at gennemtrawle internettet for opskrifter, vælg eventuelt et land eller en verdensdel til hver uge. Planlæg dine indkøb, så det ikke bliver uoverskueligt i Netto tirsdag kl 17. Mange opskrifter kanlaves til flere dage og fryses ned til de dage, hvor døgnets timer er for få eller man selv er for træt.

Prøv noget nyt. Hvis I altid gør det samme, når I kommer hjem fra arbejde, så forsøg at forandre rutinerne her. Pak bilen med varme tæpper og aftensmaden og kør ud til vandet – spis i bilen, hvis det regner eller er koldt eller på stranden på lyse sommeraftener. Tag på udflugt i weekender og udforsk andre dele af lille Danmark. Vi er, på godt og ondt, et meget lille land og man kan nå mange uopdagede kroge af landet med en times transport.

Nogle gange kan eventyret godt findes i vores baghave.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s