Island #2

Vores næste stop var Gullfoss – Islands største vandfald. Vi endte med at besøge vandfaldet to gange den dag. Første besøg var præget af tåge, dis og regn. Ikke et videre behageligt førstehåndsindtryk. Særligt når det nærliggende tilflugtssted for regnen, cafeteriet, var overfyldt. De havde ikke har to-go-kaffe og udkigsposterne var overendt af japanske turister med 1000 mm. linser og paraplyer. En smule bitre besluttede vi os for at vende tilbage senere den dag og istedet vende bilen mod Geysir. Vi havde begge hørt om Islands kraftfulde geysere og havde store forventinger.

20130301_Island_0172 20130301_Island_0182Man bliver da også benovede over naturfænomenet, hvor litervis af kogende vand sprutter op fra jordens indre med en voldsom kraft. Må indrømme at jeg blev fyldt af en slags barnlig begejstring og at det kom så vidt at jeg til og med jublede om kap med resten af turisterne, hver eneste gang de forskellige geysere spyder vand ud – og det gør de med et rimeligt interval. Pludselig finder man sig selv blandt en skare af naturnørder og amatørfotografer ivrigt klikkende på kameraet i håb om at fange det helt perfekte billedet af vandsprøjt. På trods af underliggende ironi, vil jeg dog mene at det er et besøg værd. Også selvom man skal dele pladsen med 25 andre og hele området pænt af hegnet ind for at beskytte naturen og holde de mest nysgerrige amerikanske turister væk fra hullerne af sydende vand.

kokteilsosa

Efter et hurtigt besøg ved den lokale turistbiks, hvor jeg længe debatterede med mig selv, hvorvidt jeg havde brug for den islandske sweater eller rensdyrskinnet til overpris eller om jeg bare skulle vælge en magnet – det blev magneten, samt en omgang af de obligatoriske fritter med “Koktailsosa”. (Den absolut mest fantastiske kombination af remoulade, ketchup og mayo, som jeg siden har mødt. I kan forstå min iver, da jeg opdagede at det nyåbnede vidunder Tommy’s burgerjoint i Kødbyen viser sig at sælge netop denne dip, win!). Så kørte vi tilbage til Gullfoss, hvilket var en jævnt god beslutning, da solen nu valgte at skinne og vi derfor var i stand til rent faktisk at se, hvor stort vandfaldet i virkeligheden er.

20130301_Island_0213 Hvis der er noget jeg har lært om at rejse i Island, så er det at smukke naturfænomener og oplevelser ikke er noget man skal lede længe efter. Vi kørte specifikt efter bestemte steder, men køreturene mellem stederne var mindst lige så fotogene og fascinerende. Vi stoppede derfor jævnligt bilen for beundre det ene vandfald efter det andet, smukke bjergtinder i sollyset, endeløse sletter og klippeformationer.

20130301_Island_0708OLYMPUS DIGITAL CAMERA20130228_Island_0598

Vi overnattede bevidst i nærheden af de steder vi gerne ville besøg. På trods af at jeg altid har tænkt på Island som en lille ø, så er afstandende langt større end man forestiller sig. Køreturene varede derfor ofte mange timer og antallet af lyse timer var begrænsede på den årstid. Det var derfor vigtigst for os at prioritere vores tid istedet for fx at have base i Reykjavik, hvorfor nogle oplevelser, fx Gletchersøen i øst, havde været næsten umulig at nå på en dagstur. Vi overnattede blandt andet på et hotel nær Gullfoss, hvor vi også fik muligheden for at spise traditionelt, islandsk hjemmekøkken, da moderen stod i køkkenet og leverede retter, der trods deres ufotogene udseende, gav os en smagsprøve på islandsk hverdagskost. Efter et par dage i den islandske ødemark vendte vi således næsen mod Reykjavik til islandsk storbyliv, nordlys og overraskende madoplevelser.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s