Postkort: Istanbul

I oktober smuttede vi til Istanbul med et vennepar. For mig har Istanbul altid været på min bucketlist. Den eneste by i verden, der ligger på to kontinenter. En by med en voldsom, smuk og spændende historie. Her mødes øst og vest. Og Istanbul levede op til mine forventinger, lige dele moderne storby og mellemøstlig mystik.

DSC_0263

Hvad Istanbul også viste os var Tyrkiets placering i nærhenden af verdens brændpunkter og midt i de mange billedskønne, farverige oplevelser, blev vi også mødt af fattigdom, flytninge fra Syrien og et massivt opbud af militær. Således kunne man gå fra den ene bydel indhyllet i en næsten parisisk charme og det næste øjeblik blive mødt med panserede manskabsvogne og vandkanoner. Lige netop de forskellige bydele tydeliggjorde det store skel mellem rig og fattig, hvor man som turist hurtigt kan blive forfalden til at vælge at bo i de velholdte, charmerende områder, hvor små cafeer og moderne restauranter ligger side om side med fine butikker og grønne pladser.

DSC_0106

Vi havde med vilje valgt at booke genne Airbnb. Og vi havde med vilje forsøgt at undgå mere turistede områder. På den måde oplevede vi også hverdagslivet, og fik på godt og ondt set det mere autentiske Istanbul. Istanbul er på alle måder en billedskøn pærevælling af østlig arkitektur og moderne livsstil.

DSC_0175Fyldt med åndehuller, centreret om Bosphurus-strædet. Her var det både unge og gamle, rige som fattige, søgte der kom for at nyde udsigten og luften. Langs floden står også tusinder af fiskere på jagt efter aftensmaden, fisk til de mange små fiskesandwichsælgere eller til de mange markeder rundt omkring i byen. Det er tydeligt at fiskene i strædet er vigtige for byen indbyggere både hvad angår indtjening, men også hvad angår brød på bordet.

DSC_0401
Istanbul er også krejlernes mekka fyldt med skønne markeder og bazarer, hvor man kan købe alt hvad hjertet begærer. Vi fandt dog hurtigt ud af, med hjælp fra lokale, venlige sjæle, at ægte fund til prisen skal gøres i Istanbuls forstæder og at prisen sjældent var den samme for turister som for tyrkere. The Grande Bazar er bestemt et besøg værd, men forvent ikke at kunne gøre en god handel. Når man er turist tales der i høj grad i faste priser og det er ikke nødvendigvis billigt. Men et smukt backgammon eller fine pudebetræk kan man sagtens finde til rimelige priser.

DSC_0634Den sidste dag valgte vi at tage en tur ud til Fyrsteøerne, en gruppe øer, der i årtusinder har været tilflugtssted for de rige tyrkere. Turen derud er mægtig smuk og man får set en anden side af Istanbul. Jeg vil dog foreslå at man ikke hopper af på den store (læs: mest turistede) ø, men derimod hopper af på nogle af de mindre øer. Vi var i hvert fald slemt skuffede over øens meget turistede præg. Særligt hestevognene, der kunne transportere turister op til det lokale kloster var misvilligholdte og hestene var underærnerede. Vi valgte at leje nogle cykle for at cykle rundt på øen. Det var en fin løsning, der gjorde at vi alligevel forlod øen med en god oplevelse.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s